Uitdaging februari 2019: avondverlichting

Fotografie door Milou Oomens

Uitdaging februari 2019: avondverlichting

De eerste uitdaging van dit jaar was om meerdere redenen een uitdaging, want de weersomstandigheden waren niet optimaal. Daarom wil ik in februari minder afhankelijk zijn van het weer. Het thema staat daar dan ook helemaal los van. Wel leek het me handig nog even gebruik te maken van het (afwezig zijn van) daglicht. De dagen zijn nu nog kort en dat geeft ons de gelegenheid om in het donker te fotograferen zonder daarvoor heel laat of vroeg op te moeten staan.

Na het doorkijken van mijn lijstje met mogelijke thema’s en een korte brainstorm ben ik erg enthousiast geworden over het thema avondverlichting. Denk aan lantaarnpalen, stoplichten, bewegwijzering, gevelverlichting of licht uit ramen en deuren.

Ik heb een aantal foto’s ter inspiratie (powerpointpresentatie) verzameld.

Opdracht van februari

Maak een foto in jouw gebied waarin avondverlichting de hoofdrol speelt.

Enkele tips

 1. Vind je de opdracht te breed? Breng dan zelf focus aan. Wil je mensen op je foto of juist niet, wil je fotograferen als het regent, wil je sfeerfoto’s of meer abstracte foto’s maken? Je bent zelf vrij om het thema verder in te vullen, zolang avondverlichting maar de hoofdrol speelt. En je in je afgebakende gebied blijft ­čśë
 2. Neem je statief mee. De kans is groot dat je langer moet belichten dan normaal en je wilt niet altijd compenseren met veel ruis (hoge iso-waarde) of een kleine scherptediepte (klein diafragmagetal). Voorkom trillingen door te werken met een draadontspanner, afstandsbediening of zelfontspanner. Vergeet niet de stabilisator in je lens of camera uit te zetten, want anders krijg je alsnog bewogen foto’s.
 3. Lukt automatisch scherpstellen niet? Doe dit dan handmatig. Sommige camera’s hebben live view. Daarmee kun je op je scherm inzoomen en scherpstellen op een deel wat wel voldoende licht heeft.
 4. Experimenteer met extreem lange sluitertijden (zie de foto’s ter inspiratie).
 5. Verander lichtbronnen in sterretjes. Kies daarvoor een kleine lensopening (hoog diafragmagetal). Het effect is het grootst met een groothoeklens. Je moet dan wel langer belichten (zie tip 2), maar je krijgt er mooie stervormige lichtbronnen in beeld voor terug.
 6. Fotografeer in RAW. Zo kun je achteraf het licht de juiste kleur geven. Vooral bij verschillende lichtbronnen in 1 foto is het lastig om vooraf de juiste witbalans te kiezen.
 7. Check hoe laat de zon onder gaat en bedenk of je in het blauwe uurtje of in het pikkedonker wil fotograferen. Op 1 februari 2019 gaat de zon onder om 17.26 uur en op 28 februari om 18.17 uur.

Daag jezelf uit!

Doe je mee? Lees dan nog even ‘zo werkt de maandelijkse uitdaging’ en stuur je mooiste foto uiterlijk zondag 24 februari 2019 in via onderstaand formulier.


Inzendformulier februari 2019

  Let op:

  • Je foto is maximaal 1,5 MB (verkleinen kan met lightroom of photoshop);
  • De langste zijde is ongeveer 1000 pixels;
  • Je foto heeft geen kader of watermerk;
  • Je foto is maximaal 1 maand oud bij inzenden.

   

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *