Review: Fotoboek Saal Professional Line

Fotografie door Milou Oomens

Review: Fotoboek Saal Professional Line

Ik mocht van Saal een fotoboek uit hun Professional Line testen. Lees hier mijn bevindingen!

Van start
Het installeren van de software was geen probleem. Je kiest voor het gewenste product (Fotoboek – Professional Line), formaat (5 opties), cover/omslag (acryl en leder), papiersoort en of je er een cadeabox bij wilt. Het fotoboek komt standaard zonder barcode. Bij elke keuze zie je duidelijke voorbeelden, een korte uitleg en wordt de meer- of minderprijs en het totaalbedrag vermeld. Je weet dus vooraf precies wat het album je gaat kosten met het standaard aantal pagina’s. Ik heb meestal meer pagina’s nodig ;-).

Software in gebruik
Je kunt kiezen voor een leeg document, OneMinute-fotoboek of Autolayout. Ik koos de eerste, want wil graag zelf bepalen waar welke foto en tekst komt.

De software biedt voldoende mogelijkheden, maar vond ik niet altijd even makkelijk in gebruik. Met name als het gaat om het kiezen van lay-outs. Ik had graag meer lay-outopties gehad, met name pagina’s met meerdere kleine foto’s. Ook de mogelijkheid om lay-outs toe te passen op 1 pagina in plaats van gelijk de dubbele pagina. Ik had moeite om passende lay-outs te vinden in het lay-outmenu en snap na het maken van mijn album nog steeds niet helemaal hoe je dit nu handig kunt doen. Daar kan de software zich nog in verbeteren. Of wellicht helpt een kleine workshop of video-uitleg.

Als je een foto van plek wilt ruilen, klik je op de foto en moet je even wachten tot je deze kunt ruilen. Dat duurde me soms te lang, waardoor ik onverhoopt de hele foto verplaatste. Best onhandig als je alles netjes hebt uitgelijnd. Misschien een kwestie van iets meer geduld hebben dan ik 😉

Pluspunt is dat je zelf de binnenzijdes van de kaft kan ontwerpen. Die verleiding is groot, maar soms is het gewoon mooier om deze leeg te laten.

Bestellen
Als je het fotoboek in je winkelmandje wilt leggen, volgt een automatische check. Ik had bijvoorbeeld nog een paar foto’s die te dicht op de rand zaten. Erg fijn dat de software je hier op attendeert. De standaard verzending kost 4,99 (dat zijn de enige kosten die je vooraf niet in beeld kreeg). Betalen kan alleen met paypal of creditcard. Ik vind het een groot gemis dat je niet met Ideal kunt betalen. De levertijd wordt helder gecommuniceerd.

Kwaliteit
Het fotoboek was goed verpakt en de acrylcover geeft het een bijzondere uitstraling! Wel is het fotoboek door de dikke cover heel zwaar. Wat mij betreft te zwaar: 1,47 kilo (formaat 30×30, 50 pagina’s).

Ik had een dunnere acrylcover mooier en praktischer gevonden. Ik zou er zelf niet de extra kosten voor een professional line fotoboek voor over hebben, en dit is volgens mij het belangrijkste verschil met de standaard fotoboeken. Het fotoboek is verder van mooie kwaliteit, met lekker dikke pagina’s. Het is platliggend, de randen van de foto’s die over het midden lopen sluiten perfect op elkaar aan. Het ziet er precies zo uit als dat ik het met de software had gemaakt.

Conclusie
De fotoboeksoftware van SAAL werkt prima, maar kan zich nog verbeteren op het punt van lay-outs (zowel in meer mogelijkheden als in gebruik). Ik vind het niet kunnen betalen met Ideal een groot gemis. De Professional Line fotoboeken zijn mooi vlak en hebben dikke pagina’s, maar zijn ook fors duurder dan de standaard fotoboeken. Ik zou alleen vanwege de acrylcover dit verschil in prijs er niet voor over hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *