Uitdaging maart 2019: kikkerperspectief

Fotografie door Milou Oomens

Uitdaging maart 2019: kikkerperspectief

We zijn alweer toe aan de 3e uitdaging van 2019! Naast mijzelf doen er ook een aantal fotografen mee van de Culemborgse fotoclub Lek en Licht. Samen hebben we een keuze gemaakt voor het thema in maart: kikkerperspectief!

Mijn eerste gedachte bij kikkerperspectief is: fotografeer de wereld zoals een kikker die zou zien. De ogen van kikkers zitten niet in oogkassen zoals bij mensen. Ze kunnen om zich heen kijken door spieren rond de ogen die ze afzonderlijk kunnen gebruiken. Daardoor hebben ze een heel groot gezichtsveld. Door deze associatie met het blikveld van kikkers heb je misschien automatisch het idee dat je met een groothoeklens moet gaan fotograferen. Maar wat mij betreft is het thema iets breder te interpreteren.

Het Van Dale woordenboek geeft als definitie bij het kikkerperspectief: ‘perspectief waarbij het oogpunt zich onder het voorwerp bevindt’. Je gaat dus in je eigen omgeving fotograferen vanuit een laag camerastandpunt. Je kijkt als fotograaf tegen het onderwerp op, net als een kikker. Een horizon in beeld is geen vereiste (dit is een extreem kikkerperspectief).

Ik heb een aantal foto’s ter inspiratie (powerpointpresentatie) verzameld.

Opdracht van maart

Maak een foto in jouw gebied vanuit kikkerperspectief

Enkele tips

  1. Kijk eens omhoog of ga op je rug liggen en zie hoe jouw omgeving er van onderen uit ziet.
  2. Door het lage standpunt lijkt een onderwerp op de voorgrond vaak groter/krachtiger/indrukwekkender en is de horizon meestal laag. Bij extreem kikkerperspectief fotografeer je recht naar boven en zie je helemaal geen horizon.
  3. Zet je camera eens zo laag mogelijk bij de grond. Maak gelijk een paar foto’s achter elkaar waarbij je je camera steeds iets kantelt of draait. Een draaibaar schermpje maakt het nog makkelijker, dan kun je je compositie in 1x bepalen.
  4. Fotografeer je een gebouw? Dan kan het zijn dat de lijnen vertekenen. Probeer in dat geval iets meer afstand te nemen (of zet de lijnen recht bij de nabewerking).

Daag jezelf uit!

Doe je mee? Lees dan nog even ‘zo werkt de maandelijkse uitdaging’ en stuur je mooiste foto uiterlijk woensdag 27 maart 2019 in via e-mail: info@fotomilou.nl

Let op:

  • Je foto is maximaal 1 MB (verkleinen kan met lightroom of photoshop);
  • De langste zijde is ongeveer 1000 pixels;
  • Je foto heeft geen kader of watermerk;
  • Je foto is maximaal 1 maand oud bij inzenden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *