Uitdaging september 2019: beweging

Fotografie door Milou Oomens

Uitdaging september 2019: beweging

Met de maandelijkse uitdaging van september kun je (letterlijk) alle kanten op! We gaan een foto maken met beweging. Er zijn eigenlijk 2 manieren om beweging te fotograferen: je houdt je camera heel stil, of je beweegt je camera tijdens het maken van de foto.

Het gebruik van een flitser is veelzijdig en je kunt er prachtige foto’s mee maken. Hoog tijd dus om dit ook zelf in de praktijk te gaan proberen.

Je houdt je camera stil

Kies voor een langere sluitertijd zodat de beweging zichtbaar wordt op je foto. Zet je camera op een statief of andere vaste ondergrond. Het bewegende onderwerp wordt onscherp en verandert in een veeg of waas. Je hebt vast weleens een foto gezien in de avond/nacht van het verkeer: de lampen van de auto’s veranderen dan in strepen. Of van een waterval, waarbij het water zijdezacht lijkt. Deze techniek kun je trouwens ook gebruiken bij toeristische plekken waar je geen mensen op de foto wilt. Door met een hele lange sluitertijd te werken, zie je de bewegende mensen niet meer.

Een misschien iets onbekendere techniek waarbij de camera stil blijft en je toch beweging zichtbaar maakt, is het later samenvoegen van meerdere foto’s zoals startrails.

Je beweegt je camera

Een interessante techniek om eens te proberen is panning. Hierbij stel je scherp op het bewegende object en beweeg je je camera met dezelfde snelheid mee. Door die meetrekkende beweging wordt juist alles wat stilstaat onscherp, maar het bewegende onderwerp scherp. Ook hiervoor heb je een lange sluitertijd nodig.

Een andere manier is het bewegen van je camera tijdens het maken van de foto. Ga van links naar rechts, boven naar onder, draai een rondje of zoom in of uit tijdens het maken van de foto.

Welke manier je ook kiest, zorg ervoor dat er beweging in je foto te zien is.

Opdracht van september

Maak een foto in jouw gebied waarop beweging te zien is

Enkele tips

  1. Probeer eens wat verschillende technieken uit zoals hierboven genoemd.
  2. Ga je voor het stilhouden van je camera? Zorg voor een stevig statief. Hang er eventueel je tas aan zodat deze nog stiller staat.
  3. Experimenteer met een langere sluitertijd: welke tijd geeft het beste effect?
  4. Houd je iso laag zodat er weinig ruis in je foto’s komt.
  5. Bedenk of je bij daglicht of juist in de avond/nacht wilt fotograferen

Daag jezelf uit!

Doe je mee? Lees dan nog even ‘zo werkt de maandelijkse uitdaging’ en stuur je mooiste foto uiterlijk vrijdag 27 september 2019 in via e-mail: info@fotomilou.nl

Let op:

  • Je foto is maximaal 1 MB (verkleinen kan met lightroom of photoshop);
  • De langste zijde is ongeveer 1000 pixels;
  • Je foto heeft geen kader of watermerk;
  • Je foto is maximaal 1 maand oud bij inzenden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *