Uitdaging juli/augustus 2019: Flitsen

Fotografie door Milou Oomens

Uitdaging juli/augustus 2019: Flitsen

Op de Culemborgse fotoclub Lek en Licht staan regelmatig sprekers op het programma. Toen Johan Huizing van het Flitshuis langskwam was ik wel benieuwd naar zijn verhaal. Hij flitst al zijn foto’s op de foto’s na waarbij de flitser dienst weigerde. Mijn eerste gedachten van foto’s waarbij je een flitser gebruikt zijn vlakke foto’s met lelijke slagschaduwen. Maar Johan liet zien dat het ook anders kan. Echt heel bijzonder! Hij nam ons mee in een (soms wat technisch) verhaal hoe je je flitser gebruikt en goed kunt instellen. Ik kan zijn lezing absoluut aanraden als je hier meer over wilt weten!

Het gebruik van een flitser is veelzijdig en je kunt er prachtige foto’s mee maken. Hoog tijd dus om dit ook zelf in de praktijk te gaan proberen.

Bekijk ter inspiratie eens de foto’s van Johan Huizing van het Flitshuis. Hij flitst bijna al zijn foto’s en noemt ook nog een aantal fotografen die hem inspireerden: Rineke Dijkstra, Martin Parr en Carl de Keizer.

Opdracht van juli/augustus

Maak een flitsfoto in jouw gebied, al dan niet met tegenlicht

Enkele tips

  null
 1. Je kunt de lichtsterkte van de flitser vaak bijstellen door te plussen en minnen. Speel met de sterkte, zodat je je hoofdonderwerp goed belicht.
 2. Houd rekening met het omgevingslicht. Dit is ander licht dan je flitslicht. Stel je camera eerst in op het omgevingslicht (sluitertijd, diafragma en iso). Als je een reportageflitser gebruikt, ga dan daarna met deze instellingen experimenteren met de hoeveelheid flitslicht om je hoofdonderwerp goed te belichten. Je stelt je reportageflitser dan handmatig in.
 3. Door te flitsen kun je tegen de zon in toch foto’s maken met een belicht onderwerp.
 4. Door te flitsen kun je ook onderwerpen bevriezen.
 5. Gebruik je een reportageflitser, probeer dan eens uit wat het resultaat is met flitsen op het eerste of tweede gordijn.
 6. Textuur laat zich goed fotograferen van dichtbij. Let dus op de kleine dingen en fotografeer met bijvoorbeeld een macrolens of opzetstuk. Of crop je foto achteraf.
 7. Een foto wordt soms juist spannend als je niet meer precies kunt zien wat je hebt vastgelegd. Zo stimuleer je de fantasie van de kijker om een eigen verhaal bij de foto te maken.
 8. Let ook op verschillende structuren dicht bij elkaar. Juist dat contrast kan interessant zijn.
 9. Kies het beste licht bij jouw textuur. Wil je harde schaduwen of zacht avondlicht?

Daag jezelf uit!

Doe je mee? Lees dan nog even ‘zo werkt de maandelijkse uitdaging’ en stuur je mooiste foto uiterlijk woensdag 28 augustus 2019 in via e-mail: info@fotomilou.nl

Let op:

 • Je foto is maximaal 1 MB (verkleinen kan met lightroom of photoshop);
 • De langste zijde is ongeveer 1000 pixels;
 • Je foto heeft geen kader of watermerk;
 • Je foto is maximaal 1 maand oud bij inzenden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *