Uitdaging juni 2019: Textuur

Fotografie door Milou Oomens

Uitdaging juni 2019: Textuur

We hebben gekozen voor het thema textuur, niet te verwarren met structuur!

Wat is textuur? Volgens Wikipedia: “Textuur heeft meerdere betekenissen die meestal te maken hebben met de manier waarop iets is samengesteld (materiaalkeuze, bewerkingstechnieken) en welke indruk het oppervlak ervan wekt, hoe het oppervlak van het materiaal aanvoelt en hoe de structuur eruitziet. Het is onder andere de textuur die het reflectievermogen, de manier waarop het licht weerkaatst, van het voorwerp bepaalt en dus hoe het eruitziet. Textuur wordt soms gebruikt als synoniem voor structuur, zoals in de combinatie bodemtextuur.”

Volgens Encyclo.nl is textuur onder andere: “1. De waarneembare structuur van een materiaal, bijvoorbeeld bij metselwerk de oneffenheden van de steen en het voegwerk. Texturen in beton van cement en beton. Zie ook bijvoorbeeld schoon beton. 2. De manier waarop een materiaal is opgebouwd, de ruimtelijke indeling, het al dan niet chaotische patroon.”

Met dank aan Arno Elshout die heeft meegezocht, hierbij een aantal foto’s ter inspiratie (powerpointpresentatie).

Opdracht van juni

Maak een foto in jouw gebied van textuur

Enkele tips

  1. Textuur laat zich goed fotograferen van dichtbij. Let dus op de kleine dingen en fotografeer met bijvoorbeeld een macrolens of opzetstuk. Of crop je foto achteraf.
  2. Een foto wordt soms juist spannend als je niet meer precies kunt zien wat je hebt vastgelegd. Zo stimuleer je de fantasie van de kijker om een eigen verhaal bij de foto te maken.
  3. Let ook op verschillende structuren dicht bij elkaar. Juist dat contrast kan interessant zijn.
  4. Kies het beste licht bij jouw textuur. Wil je harde schaduwen of zacht avondlicht?

Daag jezelf uit!

Doe je mee? Lees dan nog even ‘zo werkt de maandelijkse uitdaging’ en stuur je mooiste foto uiterlijk vrijdag 28 juni 2019 in via e-mail: info@fotomilou.nl

Let op:

  • Je foto is maximaal 1 MB (verkleinen kan met lightroom of photoshop);
  • De langste zijde is ongeveer 1000 pixels;
  • Je foto heeft geen kader of watermerk;
  • Je foto is maximaal 1 maand oud bij inzenden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *