Zo werkt de maandelijkse uitdaging

Fotografie door Milou Oomens

Zo werkt de maandelijkse uitdaging

Bovenal is deze maandelijkse uitdaging een uitdaging voor mijzelf. Om nog beter te leren kijken, me verder te ontwikkelen in fotografie en wellicht nieuwe bijzondere plekjes in mijn directe woonomgeving te ontdekken. Maar het is natuurlijk veel leuker om deze uitdaging samen aan te gaan! Daarom hoop ik met een aantal leden van de Culemborgse fotoclub Lek en Licht een themagroep te vormen. We komen eens in de 2 maanden samen om het gemaakte werk te bespreken en de komende thema’s vast te leggen. Zo leren we ook van elkaar.

Jij kunt natuurlijk ook meedoen! Kies eerst waar je wilt gaan fotograferen, hou deze website in de gaten voor het maandelijkse thema en stuur voor het einde van de maand je mooiste foto in.

1. Bepaal je gebied

Deze maandelijkse uitdaging wordt pas echt een uitdaging als je steeds in hetzelfde gebied fotografeert. Je denkt misschien snel dat dat saai wordt. Maar juist door je steeds op iets anders te focussen, leer je beter te kijken. Je ziet meer details en andere dingen dan als je maar 1 keer door een omgeving wandelt. Kies daarom een omgeving dichtbij huis of werk, zodat je niet ver hoeft te reizen om foto’s te maken.

Ik heb gekozen voor een straal van 800 meter vanaf mijn woonadres. Zo grenst mijn gebied net aan de spoorlijn in het oosten en de dijk in het noorden van Culemborg. Mijn gebied bevat genoeg variatie: woonwijken, uiterwaarden en een heel klein stukje industriegebied. En ik ben overal in ongeveer 10 minuten lopen. Mijn kaartje gaat telkens mee op pad. Ik mag overal foto’s maken, zolang ik me maar in dit gebied bevind.

Baken jouw gebied af. Met kilometerafstanden.nl of freemaptools zie je precies wat er in een straal van ongeveer 1 km valt.

2. Check het maandelijkse thema

Er zijn 101 thema’s om uit te kiezen. Ik heb een lijstje gemaakt met allerlei thema’s waar ik graag mee aan de slag wil. Een thema kan heel verschillend zijn. Het kan gaan om een bepaalde techniek (bijvoorbeeld lange sluitertijd, veel scherptediepte), compositie (details of groothoek), een voorwerp of een fotografiestijl van een andere fotograaf.

Elke maand kies ik een thema. Ik hou daarbij rekening met de weersomstandigheden, het licht, de tijden van de zonsopkomst en -ondergang etcetera. Vlak voor de eerste van de maand kondig ik het thema op deze website aan. Ik deel mijn inspiratiebron met je en geef tips. Heb je een goed beeld van het thema? Ga dan aan de slag. Is je beeld nog niet helemaal compleet? Google erop los! Instagram is ook een goede bron voor inspiratie. Mocht je nog vragen hebben reageer dan op het bericht of stuur me een e-mail.

3. Op pad

Zorg dat je voorbereid op pad gaat. Wil je vroeg de deur uit? Leg de avond ervoor alvast je spullen klaar. Vergeet vooral niet:

 • camera;
 • lens;
 • volle accu + reserve;
 • leeg sd-kaartje + reserve;
 • schoonmaakdoekje;
 • cameratas, regenhoes of plastic zak om je camera bij een (onverwachte) bui te beschermen;
 • eventueel een statief als je met lange sluitertijden gaat werken.

Je weet niet altijd wat je onderweg tegenkomt en hoe lang je van huis bent. Ik heb daarom ook altijd een klein flesje water en een snack bij me.

4. Bewerk je foto’s

Een horizon recht zetten, iets meer kleur of contrast toevoegen, of met vigettering de aandacht naar het midden van je foto leiden. Bewerking kan van een mislukte foto toch soms een kanshebber maken of een goede foto nog net dat tikkie extra geven. Voor mij is fotobewerking dan ook een must. Ik gebruik met name lightroom mar ook photoshop is een goed fotobewerkingsprogramma. Geen van deze programma’s op je computer? Ook online zijn gratis programma’s beschikbaar zoals pixlr.

5. Stuur je beste foto in

Doe je mee en wil je anderen inspireren met jouw werk? Stuur dan je mooiste foto van de maand in. Ik plaats maximaal 20 foto’s met naamsvermelding in een eregalerij. Een paar afspraken:

 1. Je foto is maximaal 500 kb (verkleinen kan met lightroom of photoshop);
 2. De langste zijde is ongeveer 1000 pixels;
 3. Je foto heeft geen kader of watermerk;
 4. Je foto is maximaal 1 maand oud bij inzenden (stuur dus geen foto uit je archief op, de bedoeling is echt dat je actief met het thema aan de slag gaat, daar leer je het meeste van);
 5. Je vindt de deadline van inzenden én hoe je kan inzenden in het bericht waarin het thema van de maand is aangekondigd.

6. Bonustip: hou vol!

Hou je van regelmaat en structuur? Laat het maken van de foto’s niet tot de laatste paar dagen van de maand aankomen. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je elke week op pad gaat en dan minimaal 1 foto maakt waar je tevreden mee bent. Een uurtje per week is al voldoende. Je hebt aan het einde van de maand een kleine serie foto’s in plaats van 1 en keuze welke je instuurt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *